Veelgestelde vragen

Algemene vragen


Er zal in de toekomst een contract gemaakt worden voor het gebruik van de Inreda AP voor een periode van 4 jaar.


De eerste beschikbaarheid van de Inreda AP zal via veschillende projecten zijn. Bij deelname aan een van deze projecten zijn er geen kosten voor de Inreda AP. Na deze periode is het de verwachting dat het apparaat zelf vergelijkbaar is met een conventionele insulinepomp. Daarnaast zijn er natuurlijk verbruikskosten voor insuline, glucagon, infusiesets en sensoren.


Nee, nog niet. De Inreda AP wordt vooralsnog alleen gebruikt in projecten door volwassenen (18 jaar en ouder) met diabetes type 1. Wel zijn we een pilot studie met kinderen aan het voorbereiden; die gaan we in 2021 uitvoeren. Daarnaast zijn we bezig om het apparaat te verkleinen zodat het volgende model van de Inreda AP ook voor kinderen makkelijker te bedienen zal zijn.


Het apparaat wordt op dezelfde manier aan het lichaam gedragen als een insulinepomp en een continue glucosesensor. Er worden twee infusiesets (voor insuline en glucagon) en twee sensoren aan het lichaam gedragen.


Deze eerste versie van de Inreda AP is op zakformaat en is iets groter en dikker dan een smartphone. Het volgende model van de Inreda AP zal 45% kleiner zijn.

Insuline en glucagon


In de Inreda AP wordt gewerkt met kortwerkende voorgevulde insulineampullen.


De standaard insulineampul moet om de twee of drie dagen vervangen worden.


In de Inreda AP moet een glucagonampul worden geplaatst; hier bestaan echter nog geen standaard voorgevulde ampullen voor. De ampul moet dus handmatig gevuld worden en kan vervolgens in de Inreda AP worden geplaatst.


De glucagon die wij nu gebruiken moet iedere dag vervangen worden. Op termijn zal er een nieuwe stabiele glucagon versie beschikbaar komen die men meerdere dagen kan gebruiken.


De infusiesets zijn van het merk Accu-Chek van Roche Diabetes Care. Een voor de insuline en een voor de glucagon. Alleen deze sets zijn, in verband met de aansluiting op de Inreda AP, te gebruiken.


De infusiesets moeten om de 2 - 3 dagen worden verwisseld. Dit is echter afhankelijk van het soort infusieset dat wordt gebruikt en hoe het lichaam reageert op het dragen van het apparaat.

In gebruik


De Inreda AP mag niet worden gedragen tijdens het zwemmen en moet worden afgekoppeld. Dit geldt ook voor de transmitters.


De Inreda AP mag niet worden gedragen tijdens het douchen en moet worden afgekoppeld. U moet de transmitters wel laten zitten, anders moeten die na het aankoppelen opnieuw inlopen.


Wanneer u gaat slapen doet u met de Inreda AP eigenlijk hetzelfde als u met een pomp zou doen. U koppelt het apparaat niet af. Inreda biedt ook hemdjes aan waarin de Inreda AP gedragen kan worden. Hiermee kunt u tijdens het slapen toch gemakkelijk het apparaat dicht bij u dragen.

Verkrijgbaarheid


De Inreda AP is vanaf februari 2020 goedgekeurd voor de Europese markt. Dit betekent dat het apparaat in Europa geproduceerd en verstrekt mag worden. Wij maken de Inreda AP in eerste instantie beschikbaar via een aantal projecten in Nederland. Lees verder bij de volgende vraag.


Nee, dat nog niet. De eerste beschikbaarheid in de markt zal via een aantal projecten zijn. Dit is nodig om het langetermijngebruik van de Inreda AP te monitoren en ook om uiteindelijk een vergoeding van het apparaat te kunnen realiseren. Dit heeft te maken met regelgeving, omdat de Inreda AP een innovatie is en niet een variant is op een al bestaand product, zoals bijvoorbeeld een insulinepomp.


U kunt de Inreda AP nog niet kopen, maar het apparaat zal in eerste instantie via projecten gebruikt kunnen worden. Zo willen we ervaring opdoen met grotere groepen en met het langetermijngebruik. Misschien dat het op termijn wel mogelijk is een Inreda AP te kopen.


Dat is nog niet bekend. Wij werken aan een vergoeding voor het systeem. Dit is echter een lang traject. Wij hopen dat er na de projectperiode een vergoeding is gerealiseerd. Naar verwachting is dit in 2023. In welke vorm dit zal zijn en of er sprake is van een eigen bijdrage, kunnen we op dit moment nog niet zeggen.


Nee, dat kan helaas nog niet. Het apparaat zal in eerste instantie alleen via projecten gebruikt kunnen worden. Zo willen we ervaring opdoen met grotere groepen en met het langetermijngebruik.

Training en coaching


Wij willen er alles aan doen dat u zo snel mogelijk goed kunt werken met de AP. De bediening is simpel en omdat het een volledig geautomatiseerde regulatie is, gemakkelijker dan een insulinepomp. Maar voordat u uw glucoseregulatie volledig overgeeft aan een apparaat willen wij u goed informeren. Wij doen dat in een tweedaagse training; in kleine groepen kunt u dan vertrouwd raken met de Inreda AP en samen met anderen ervaringen uitwisselen. Ook gezonde voeding en psychologische aspecten komen aan de orde. Daarnaast werkt u met een coach die in de eerste maanden voor u klaarstaat.

Meedoen


Wij starten een eerste project met een aantal ziekenhuizen in het oosten van Nederland. Dit project wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis. Stapsgewijs zullen er uiteindelijk 100 mensen kunnen meedoen aan dit project.


Dat zijn 6 ziekenhuizen in Gelderland en Overijssel: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, Kijk voor meer informatie bij de pagina Deelnemende ziekenhuizen.


Als u in behandeling bent bij een van deze ziekenhuizen én u heeft zich bij Inreda aangemeld, dan kunt u uw uw interesse voor deelname bij uw behandelend arts aangeven. Uw arts zal dan samen met u bespreken of de Inreda AP de juiste oplossing is voor u en of u in aanmerking kunt komen voor de AP behandeling. Bent u nog niet bij ons aangemeld? Vult u dan eerst het aanmeldformulier in op de pagina Doe mee!.


Dit moet altijd in samenspraak met uw behandelteam en arts. Zij kunnen samen met u bepalen of dit de juiste oplossing is voor u. Daarnaast kunnen zij ook beoordelen of u in aanmerking komt voor deelname in een van onze projecten. Aangezien deelname van vele factoren afhankelijk is, kunnen wij helaas niets garanderen; uiteindelijk beslist uw arts.


Allereerst is het van belang dat u zich bij ons aanmeldt. Dit kan via een aanmeldformulier op onze website. Als wij een project gaan doen in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent, en u heeft zich bij ons aangemeld dan zullen wij u actief informeren. Het is dan aan u om met uw behandelend arts contact op te nemen om uw belangstelling kenbaar te maken. Uw arts kan dan samen met u bepalen of u in aanmerking komt voor deelname. Aangezien deelname van vele factoren afhankelijk is, kunnen wij helaas niets garanderen; uiteindelijk beslist uw arts.


Wel is het van belang dat u bij ons bent aangemeld via het webformulier. Ook kunt u alleen meedoen als het ziekenhuis waar u onder behandeling bent, met ons samenwerkt in een project. En, als er een zorgverzekeraar bij het project betrokken is, dat u bent aangesloten bij de betreffende verzekeraar. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kunt u met uw arts uw interesse voor deelname bespreken. Aangezien deelname van vele factoren afhankelijk is, kunnen wij helaas niets garanderen. Uw arts beslist uiteindelijk of u in aanmerking komt voor een doorverwijzing.


Hartelijk dank voor uw aanmelding. Deelname is van vele factoren afhankelijk, helaas kunnen wij dan ook geen garantie geven voor deelname.

Aanmeldformulieren


Jazeker. Om informatie te ontvangen, kunt u zich aanmelden op onze website. Bij de pagina Meer weten? staat een formulier waarmee u aangeeft dat u op de hoogte gehouden wilt worden. Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail. Op aanvraag kunnen wij u via e-mail onze informatiebrochure toesturen.


Als u interesse heeft om mee te doen met een van onze projecten, kunt u zich bij ons aanmelden via onze website. Bij de pagina Doe mee! staat een formulier waarmee u zich kunt inschrijven. Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail. Op aanvraag kunnen wij u via e-mail onze informatiebrochure toesturen.


Ja, dit is mogelijk. Inreda vindt ontwikkeling voor gebruik bij kinderen erg belangrijk en besteedt aandacht aan het ontwerpen van een kunstmatige alvleesklier die door kinderen gebruikt kan worden. Via het aanmeldingsformulier Doe mee! op onze website kunt u uw (minderjarige) kind inschrijven. Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail. Op aanvraag kunnen wij u via e-mail onze informatiebrochure toesturen.


Ja, dat kan. U mag zich altijd bij ons aanmelden, ook als u in het buitenland woont. Op de website kunt u bij de pagina Doe mee! een aanmeldformulier invullen. Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail. Op aanvraag kunnen wij u via e-mail onze informatiebrochure toesturen. Vooralsnog zijn er echter geen projecten in het buitenland gepland.


Voor vragen of meldingen over uw aanmelding bij Inreda of over het webformulier kunt u een e-mail sturen naar: support@inredadiabetic.nl