De Willem Kolff Prijs is een internationale prijs op het gebied van kunstmatige organen. De prijs wordt toegekend aan baanbrekend onderzoek en/of een revolutionaire uitvinding, die leidt tot verbetering van gezondheid en welzijn van de mens. Deze prijs werd zondag 8 september op het congres van de European Society for Artificial Organs (ESAO) uitgereikt aan Robin Koops voor de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier.
De Willem Kolff prijs
De prijs is vernoemd naar de Nederlandse arts Willem Kolff, de uitvinder van zowel de kunstmatige nier (1943) als het kunsthart (1956). Hij was een pionier op het gebied van kunstorganen en werd gezien als één van de belangrijkste medische uitvinders van de twintigste eeuw. Tot op de dag van vandaag redden zijn uitvindingen de levens van miljoenen mensen. Om de nagedachtenis van Dr. Willem Kolff levendig te houden reikt de Willem Kolff Stichting deze prijs uit.
Robin ontving de Willem Kolff Prijs naar aanleiding van zijn uitvinding en ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier voor mensen met diabetes type 1. Als sinds 2004 houdt hij zich bezig met zijn uitvinding en werkt inmiddels met een team van ongeveer 65 mensen aan de ontwikkeling binnen het bedrijf Inreda Diabetic. ‘’De heer Koops ontving deze prijs voor zijn uitzonderlijke prestatie,’ vertelt Dr. Fokko Wieringa, bestuurslid van de Willem Kolff Foundation. ‘De realisatie van dit draagbare medische apparaat is op zich al hoogst opmerkelijk, maar dit geldt eens temeer omdat hij zelf zowel diabetes type 1 patiënt, uitvinder en leider is van het team wat dit apparaat heeft gerealiseerd. Robin Koops vertoont dezelfde vastberadenheid en praktische benadering als Dr. Kolff zelf.’
Kroon op zijn werk
Onlangs kwam Robin ook al groot in het nieuws met de kunstmatige alvleesklier. In een grote, langdurige studie heeft de behandeling met dit aan de broekriem draagbare apparaatje zich bewezen en liet het veelbelovende resultaten zien op het gebied van onder andere glucose regulatie en kwaliteit van leven [1]. Dat Robin nu de Willem Kolff prijs in ontvangst mag nemen is een kroon op zijn werk voor hem en zijn team. ‘Het is een hele eer dat ik deze prijs in ontvangst heb mogen nemen’, aldus Robin Koops. ‘Het is een beloning voor al het werk en de inzet van afgelopen jaren. Samen met de collega’s werk ik nog iedere dag aan de verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes’.
De eerste keer dat de Willem Kolff Prijs is uitgereikt was in 1998, sindsdien is deze slechts 11 keer eerder uitgereikt. Op de website van de Willem Kolff Stichting lees je meer over de doelstellingen van de stichting en de geschiedenis van de prijs.
[1] Bihormonal fully closed-loop system for the treatment of type 1 diabetes: a real-world multicentre, prospective, single-arm trial in the Netherlands. AC van Bon, H Blauw, TJP Jansen, GD Laverman, T Urgert, J Geessink-Mennink, AH Mulder, M Out, R Groote Veldman, AJ Onvlee, BJJW Schouwenberg, MAR Vermeulen, MJM Diekman, MN Gerding, JPH van Wijk, M Klaassen, M Witkop, JH DeVries. Lancet Digit Health 2024; 6: e272–80. Published online March 4, 2024. https://doi.org/10.1016/S2589-7500(24)00002-5